סקירת מערכות בשליש השלישי להריון

סקירת מערכות בשליש השלישי להריון

 

מעקב הריון כולל בדיקות שונות, המרכזיות שבהן הן בדיקות אולטרסאונד הנקראות סקירת מערכות ומבוצעות במשך המחצית הראשונה של ההיריון.

במהלך בדיקה זו סורק הרופא את איברי העובר ומוודא את תקינותם. זהו מעין צילום «דינאמי» של האיברים, במטרה לאבחן מומים אנטומיים בעובר. במקרים מסוימים בדיקה זו עלולה לרמז גם על חשד למום גנטי/כרומוזומלי, אך חשוב לציין כי היא אינה מיועדת לאבחון ליקויים אלו ואינה מהווה תחליף לבדיקות הסקר הביוכימי או לדיקור מי שפיר.

מתי מתבצעות בדיקות סקירת מערכות?

במהלך ההיריון, מתבצעות בישראל  שתי סקירות מערכות: סקירת מערכות מוקדמת, המתבצעת בין השבועות ה-14-16 להריון; וסקירת מערכות מאוחרת המתבצעת בין השבועות ה-21-24 להריון. בנוסף, ניתן  לבצע סקירה בשליש השלישי, בין השבועות ה-28-32 להריון.

למה משמשת בדיקת הסקירה השלישית?

בדיקת הסקירה בשליש השלישי משמשת לצורך הערכה והכנה לקראת הלידה, כמו גם לבחינה נוספת של אברי העובר. מערכות אלו מתפתחות במהלך כל ההיריון ולכן יש חשיבות לחזור ולבדוק אותן גם בשלבים מתקדמים של ההיריון.
הבדיקה מתבצעת לקראת הלידה וכוללת מספר מאפיינים, בהם הערכת גודלו של העובר, זרימות בכלי הדם של העובר והשליה וכן במגבלות גיל ההיריון סקירת מערכות גופו, התפתחותן ותפקודן.

למרות חשיבותה של הבדיקה, יש לציין כי על פי נייר עמדה של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה מיוני 2021 בדיקה זו אינה מיועדת להחליף את בדיקת הסקירה המאוחרת ולעיתים יכולתה להציג את איברי העובר מוגבלת. במקרים שבהם הסקירה השלישית מתבצעת במקום סקירת המערכות המאוחרת יש לבחון את: חדרי המוח, קיום 4 מדורי לב, קיבה, כליות ושלפוחית שתן. חשוב לדעת כי בתקופת זמן זו מבוצעות בדיקה שגרתית להערכת גודל העובר, בחינה של מיקום השליה, כמות מי השפיר ומצג העובר.

למרות שלא קיים מחקר מבוקר המצביע על התרומה של בדיקת הסקירה השלישית לתוצאות המיילדותיות בהריונות בסיכון נמוך לאיתור מומים התפתחותיים, שיעור לא מבוטל של נשים הרות מבצעות את הבדיקה והמידע המתקבל תורם למעקב הריון מיטבי ולילוד בעיתוי מתאים . לכן, ידיעה על האפשרות לביצועה של בדיקה זו חיונית ביותר. יש לציין כי בדיקה זו אינה נכללת בסל הבריאות.

הכנה לבדיקה

אין הנחיות מיוחדות לפני הבדיקה המדוברת.
הליך הבדיקה הינו פשוט ולא חודרני, הנעשה ברוב המקרים על ידי אולטרה סאונד חיצוני ועל הבטן. לעיתים חלק מהבדיקה מבוצע באמצעות מתמר לדני. אין הנחיות מיוחדות לאחר הבדיקה, וגם אין חשש לסיבוכים או תופעות לוואי.

חשיבות הבדיקה:

    • הערכה והכנה לקראת הלידה
    • תכנון ותיאום אופן הילוד ומועדו
    • שלילת ממצאים בעובר המצריכים הפניה דחופה למרכז רפואי שלישוני

Accessibility Toolbar